Synlighet til sjøs

Når mørket kommer snikende, er det viktig å være synlig til sjøs.

Synlighet er ikke bare viktig for at båtførere skal unngår kollisjoner og ser hvor de skal. Det er også viktig for alle som ferdes på og ved sjøen. Små båter eller kajakker o.l er de som er mest utsatt for ulykker i mørket. Disse fartøyene ligger lavt i vannet og uten synlig bekledning, refleks eller lys er man nesten usynlig for andre på vannet.

Små tiltak og de valg vi tar i forbindelse med valg av utstyr, kan utgjøre en enorm forskjell.”

– Matt Skuse, Direktør RS Akademiet

Hva er synlighet?

Synlighet er flere ting. Det kan være lys, slik som lanterner på båten, eller sikkerhetslys på vesten. Synlighet handler også i stor grad om bekledning. Vester med refleks, knallfarger på hodeplagg eller overkropp, eller refleks du klistrer på hjelm og utstyr. En siste faktor, som mange ikke tenker på, er synlighet blant omgivelsene. Dårlig lys, tåke, ugunstig bakgrunn og sterkt motlys er noen av faktorer som svekker synligheten ute på sjøen.

Synlighet kan redde liv

Det er to måter synlighet kan redde liv på. Den første er at det er mindre risiko for ulykker og kollisjon ute på sjøen, fordi vi ser hverandre. Den andre måten er dersom ulykken er ute, så er det større sjanse for at du blir oppdaget dersom du er godt synlig. Det tar også mindre tid for redningstjenesten å finne deg, hvis du for eksempel har på deg en knall gul lue.

Lyse farger er enormt effektive under de fleste lysforhold og utgjør en stor forskjell for om du blir sett og hvor fort du blir sett. Hvis observatøren bruker aktivt lys, er refleksmateriale ekstremt effektivt for å bli lagt merke til. Hvis det er mørkt og observatøren ikke bruker et søkelys, eller hvis du er utenfor hans rekkevidde, er aktivt lys den eneste løsningen.

Når bør du tenke på synlighet?

Planleggingsfase
Hvis du som kajakkpadler, eller som en myk trafikant, planlegger en tur inne i fjorden der få båter kjører, er ikke synlighet veldig viktig. Men dersom du planlegger en tur til andre siden av fjorden, eller skal krysse et skipsled, blir synlighet veldig viktig. Da er du «i veien» for andre som bruker havet, og er nødt til å bli sett for å unngå en ulykke. Pass spesielt på om det er regn, tåke, motlys eller annet vær som kan påvirke synligheten din.

Seilas
Når du er ute på seilas er det viktig å se og bli sett på sjøen. Små tiltak, de valgene vi tar i valg av utstyr, kan gjøre enorm forskjell. For eksempel er det lurt å kle seg med knallfarger, og feste refleks på både vest og hjelm. Vær oppmerksom på hva som skjer rundt deg, og bruk syn og hørsel godt for å navigere deg godt frem.

Ved en hendelse
Dersom du er uheldig, og ulykken skjer, er det viktig å tenke på hvordan du kan gjøre deg synlig om du ligger i vannet. Alle våre oppblåsbare vester er signalgule på innsiden, som er godt synlig i vannet. Refleks er også svært nyttig i en leteaksjon, og er lurt å ha på både seg selv og båten/kajakken. Et nødlys, eller hodelykt er også med på å øke synligheten.

Produkter for økt synlighet

Nyhet

Lifesystems Lysstaver 15 Timer Lightsticks 2stk (oransje/grønn)

Lysstaver fra Lifesystems som lyser uten batteri. Nyttig i nødsituasjoner. Lyser i 15 timer. Gir svært god synlighet på sjøen.

Medlem kr 99,– Ikke medlemkr 115,– Kjøp

Nyhet

Lifesystems Lysstaver 8 Timer Lightsticks 2stk (hvit)

Lysstaver fra Lifesystems som lyser uten batteri. Nyttig i nødsituasjoner. Lyser i 8 timer. Gir svært god synlighet på sjøen.

Medlem kr 59,– Ikke medlemkr 69,– Kjøp

Nyhet

DAN W4-3 Nødlys for vester og drakter

Vannaktiverende nødlys for drakter og vester. Tennes automatisk når det kommer i kontakt med vann. Lyset er SOLAS-godkjent.

Medlem kr 235,– Ikke medlemkr 269,– Kjøp

Firefly® PRO LED Strobe Light

Svært kraftig og vanntett stobelys for bruk i nødssituasjoner. Synlig opp til 1 nautisk mil.

Medlem kr 1 395,– Ikke medlemkr 1 595,– Kjøp

Enkel sikkerhet med SOLAS reflekser

Fleksible SOLAS reflekser 10x5cm med lim – 10-pakk. For refleksmarkering av materiell om bord. En effektiv og enkel måte å øke synlighet på

Hodelykt Silva Scout 2X

Når du er ombord i båten, på brygga, hytta eller på telttur – det alltid kjekt å ha en god hodelykt du kan stole på. Passer til hverdagsbruk. Vannbestandig (IPX5 ) og tåler tøffe forhold.

Medlem kr 329,– Ikke medlemkr 379,– Kjøp

Hodelykt Silva LR600 RC

NYHET: Silva LR600 RC er en kraftig, fleksibel og vannbestendig hodelykt med et USB-oppladbart batteri (2,0 Ah). En allsidig hodelykt med lang rekkevidde. Perfekt for utendørsjobbing på dekk eller ved brygga.

Medlem kr 1 299,– Ikke medlemkr 1 495,– Kjøp

Hodelykt Silva MR 400 RC

På sjøen trenger du en vanntett, slitesterk, lett og robust hodelykt som er utviklet for å tåle selv de mest krevende forhold.  USB-oppladbart batteri og batterinivåindikator. Hodelykten leveres med et rødt lys for bevaring av nattsyn og et oransje lys som er perfekt til lesing av kart eller instruksjoner. Testet av fagavdelingen til Redningsselskapet.

Medlem kr 679,– Ikke medlemkr 799,– Kjøp

Guardian light – Lys til RS Explorer-vestene

CE- godkjent lys som sikrer synlighet når en ferdes ved eller på sjøen. Passer til RS Explorer vestene.

Medlem kr 195,– Ikke medlemkr 235,– Kjøp

Perfekt til høsten – RS sydvest

Tradisjonell sydvest i høy kvalitet og i godt synlig materiale. Designet er basert på tilbakemeldinger og ønsker fra erfarne sjøfolk – mykt og behagelig fôr og veldig funksjonell!

Aktiv og trygg til sjøs

Stadig flere oppdager gleden ved padling, kiting og surfing. Med RS Aktiv kan du som utøver være trygg på at hjelpen kommer hvis det skulle oppstå en nødsituasjon.

Flytevester med refleks

Spesialdesignet i samarbeid med våre redningsmannskaper – for best mulig synlighet og sikkerhet til sjøs.​ Vestene har en kraftig signalfarge og markante refleksfelter. Alt for at du skal kunne være mest mulig synlig til sjøs.

RS Explorer Aktiv JR. (25 – 40 kg)

Bli sett på sjøen! Perfekt for vannsport og kajakk. Spesialdesignet i samarbeid med våre redningsmannskaper – for best mulig synlighet og sikkerhet til sjøs.​

Finn riktig størrelse via størrelsesguiden

Medlem kr 879,– Ikke medlemkr 1 015,– Kjøp

RS Explorer Fritid JR. (25-40kg)

Bli sett på sjøen! Spesialdesignet seilervest laget i samarbeid med våre redningsmannskaper – for best mulig synlighet og sikkerhet til sjøs.​

Finn riktig størrelse via størrelsesguiden

Medlem kr 499,– Ikke medlemkr 595,– Kjøp

RS Explorer Fritid

Spesialdesignet i samarbeid med våre redningsmannskaper – for best mulig synlighet og sikkerhet til sjøs.​

Finn riktig størrelse via størrelsesguiden

Medlem kr 619,– Ikke medlemkr 725,– Velg alternativ

RS Explorer Aktiv

Spesialdesignet i samarbeid med våre redningsmannskaper – for best mulig synlighet og sikkerhet til sjøs.​

Finn riktig størrelse via størrelsesguiden

Medlem kr 995,– Ikke medlemkr 1 145,– Velg alternativ

Bli sett OG HØRT

Du kan komme opp i situasjoner der du kan bli nødt til å bruke lydsignaler for å fortelle andre hvor du er, eller hvordan du skal manøvrere. Når det er mørkt eller tåkete, bør du kunne gi deg til kjenne med lyd.  Mangler du fastmontert horn, kan du klare deg med en «manuell» tåkelur. Nødbluss er greit å ha dersom du er i nød.

Nyhet

Lifesystems Nødfløyte Safety Oransje

Kraftig nødfløyte fra Lifesystems. Festes med klips og halsbånd. Gir en lyd på 108 decibel.

Medlem kr 79,– Ikke medlemkr 95,– Kjøp

Utsolgt

Nødsignalpakke Kystnært

Nødsignalpakke – kystnært. Til bruk innenfor synsrekkevidde fra land. Nødpakken leveres i en solid vanntett bag.

Medlem kr 1 215,– Ikke medlemkr 1 429,– Les mer

Signalhorn – pumpe

Manuelt signalhorn m/pumpe. Den vil aldri gå tom – drives på luft og ikke gass.

Medlem kr 119,– Ikke medlemkr 139,– Kjøp

Signalhorn gass

Gasshorn/Tåkehorn med miljøvennlig drivgass. Veldig kraftig lyd. Mod. TA1-H.

Medlem kr 479,– Ikke medlemkr 549,– Kjøp

Ta synlighet på alvor

Å være synlig hjelper deg med å unngå ulykker og hjelper beredskapen til å finne deg hvis du har hatt et uhell. Synlighet handler om tre ting; knallfarger, refleks og belysning.

Andre aktuelle artikler

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Gå ikke glipp av gode tilbud, nye produkter eller tips til bruk og vedlikehold av produktene du kjøper av oss

Oppgi en gyldig e-postadresse.