Redningsselskapet støtter Blå sløyfe

I samarbeid med Kreftforeningen setter Redningsselskapet fokus på årets Blå sløyfe-aksjon.

Å redde liv krever en god helse. Et årvåkent blikk. En fysikk som kan løfte tungt. Våre redningsmenn og -kvinner vet at å være i beredskap for befolkningen 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, krever en god helse. I samarbeid med Kreftforeningen setter Redningsselskapet fokus på årets Blå sløyfe-aksjon.

Tre minutter som redder liv og potens 

Spørsmål og svar om prostatakreft 

Hva er årsaken til prostatakreft?  

Den eksakte årsaken til prostatakreft er ukjent, men vi vet at menn som har nære slektninger med prostatakreft har en større risiko. Alder og arv har en sikker betydning for utvikling av prostatakreft. Hormoner, miljø, kost, livsstil og yrke ser også ut til å være av betydning for utvikling av sykdommen.  

Hva er symptomene på prostatakreft?  

Prostatakreft i tidlig stadium gir ingen symptomer. Først når svulsten påvirker urinavløpet, vil pasienten få lokale symptomer som ved godartet forstørret prostata. Når svulsten bare er lokalisert i prostata kan det gi symptomer som:  
 treg vannlating   tynn og svak urinstråle   vanskeligheter med å tømme blæren  Les mer på prostatakreft.no/symptomer

Hvordan kan man sjekke seg for prostatakreft? Og hvor ofte bør man gjøre det?  

For å finne ut om en mann har prostatakreft og i hvilket stadium sykdommen er, må det tas blodprøver, prøver av prostatakjertelen (biopsi) og billedundersøkelser av prostatakjertelen og andre organer.  

Hva er PSA?  

PSA er en blodprøve som måler konsentrasjonen av prostataspesifikt antigen i blodet og kan tas av fastleger når pasienten ønsker det. Dersom du ønsker å ta en PSA-prøve uten å ha symptomer på prostatakreft, skal legen informere om testen og konsekvensene dersom den er forhøyet.  

Kilde: Kreftforeningen og Prostatakreftforeningen 

Hvorfor kjøpe vest